Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Håknäsmördaren på Långholmen

Håknäsmördaren talar

Håknäsmördaren igen

Mördar-safari

<<<>>>

Konst och Kultur i "Hörneåfors"

Hörnefors historia

Hörneå historia

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Håknäsmördaren på Långholmen

Becken-Webben har en del kultur publicerat, i olika former. På sidan "Konst och Kultur i Hörneåfors har diverse samlats - från dikter till hantverk. Några böcker har även recenserats.

I denna artikel ska en aktuell bok annonseras, om "Håknäsmördaren på Långholmen". I ett senare skede ska boken recenseras av Redaktör Lena Lindholm som just nu läser den, författad av Gunnar Sjöberg i Umeå.

Gunnar Sjöberg hörde av sig till Becken-Webbens redaktion under våren 2023. Vi återger detta som ger en bra ingress till boken.

Mail till Redaktionen 2023-05-29:

Hej Lena!
Jag vet inte om jag kommit till rätt person men hittade din mejladress på hemsidan. Jag har egentligen bara två korta fråga men tyvärr en lite lång inledning.

Min farmors far kolaren Erik Axel Mikaelsson från Gröningen i Håknäs/Strömsör dömdes 1885 till döden. På fem meters avstånd hade han skjutit postbudet och fembarnsmamman Lovisa Näslund från Håknäs när hon kom bärande på Håknäs sågverksbolags hela lönekassa. Mikaelsson benådades visserligen från dödsstraffet av kung Oscar II men fick istället tillbringa drygt tjugofem år på Långholmen i Stockholm innan han återkom till Nordmaling 1911. Hans hustru Margareta var då död men han återsåg sina fem barn för första gången på tjugofem år. Min farmor Emma Sjöberg var inte ens två år fyllda när fadern ”försvann” och Emma var alltså nästa trettio år när hon återsåg honom igen. Erik Axel Mikaelsson fick endast ett halvår i frihet innan han avled.

Vid sidan av mitt jobb som docent och forskare vid Umeå universitet har ägnat över tjugo år åt att kartlägga och skriva om den här familjedramat. Skildringen av familjen Mikaelsson är en hybridtext, alltså en faktabaserad text - där jag läst in på allt om straff, fångvård, kvinnors roll, mm, mm - men med mer fritt tolkande avsnitt där jag försöker beskriva Eriks, Margaretas och Emmas liv samt deras tankar. Alla namngivna personer i texten har funnits och de skildrade händelserna har inträffat i den miljö de beskrivs i. Jag har också haft ambitionen att använda ett mikrohistoriskt förhållningssätt vilket inneburit att den enskilda människan och den lokala miljön varit centralt. Om det finns några ”hjältar” i den här skildringen är det min farmor Emma och hennes mamma Margareta och när det gäller skildringar av kvinnor i historien har det mikrohistoriska förhållningssättet sin förtjänst då just kvinnors berättelser ofta får mer utrymme. Nu börjar texten, som kommer att landa på lite drygt 300 sidor, att vara klar. Jag har precis skickat manus till två ”kritiska läsare” och senast i augusti skall min språkgranskar ta tag i texten. Om allt går på räls räknar jag med att boken skall finnas på förlaget i oktober eller november i år.

Ja, det blev en lång inledning, nu frågorna. Boken kommer att innehålla bildmaterial men jag har haft svårt att hitta bilder från Håknäs och då i första hand från sågen strax före sekelskiftet 1800-1900. Såg dock på hemsidan att det verkar finnas bilder i byn och undrar nu om jag har möjlighet att kopiera dessa? Nu vet jag inte hur aktiva hembygdsföreningen i Håknäs är men det skulle vara spännande att träffa bybor som fortfarande fått historien återberättad för sig (har tidigare bland annat intervjuar Rolf Söderman i Håknäs, Gunnel Norstedt i Strömsör och Gunnar Vesterlund i Öre). Efter alla dessa år och allt letande i arkiv och alla efterforskningar känns det ibland som om jag vet ”allt” om den här tragiska händelsen, vilket jag givetvis inte gör. Därför skulle en träff med de verklig ”experterna” vara trevligt.

Med vänliga hälsningar! Gunnar

P.S. Borde inte platsen för mordet märkas ut med något enkelt minnesmärke innan allt faller i glömska?

Gunnar Sjöberg

Bild 1. Bokens pärm, med berättelsen om familjen Mikaelsson.

Becken-Webben i Hörneå hade inte så mycket information att bidra med om detta mord, eller ens kände till mordet. Inte heller Becken-Webbens distansskribent Rune Öström från Rosersberg och bördig från Håknäs hade hört talas om mordet.

Gunnar Sjöberg

Bild 2. En karta i Gunnar Sjöbergs bok, här lätt modifierad med färger, se text för mer detaljer.

I bild 2 är "GRÖNINGEN" namnet på det torp där herr och fru Mikaelsson bodde. Detta synes vara på vägen ut mot Örsten, söder om Strömsör. Strömsör är en plats som aktualiserats på Becken-Webben i många gamla och nya artiklar.

MORDPLATSEN i bild 2, markerad röd, ligger utmed den gamla kustvägen mellan Levar/Nordmaling och Håknäs, idag en grusväg och en del av dåtida Riks-13. Riks-13 passerar BRON ÖVER ÖRE ÄLV, markerad blå i kartan. Om denna bro och badplats har många bilder tagits och artiklar skrivits på Becken-Webben.

Redaktör Lena Lindholm har kommit halvvägs genom boken och verkar mycket fascinerad. Skribenten ska läsa boken därefter. Hörneå har sitt eget mord, på 1600-talet och som kanske kan exponeras i en framtida artikel, inspirerat av det i Håknäs!

Gunnar Sjöberg avslutar sitt mail med att ställa frågan om inte platsen för mordet borde märkas ut. Svar på den frågan får adresseras till byamännen i Håknäs. Kanske kan Gunnar Sjöbergs bok ge inspiration till en sådan skylt.

 

Gunnar Engström, 2024-02-18

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se